Een gids voor Bitcoin en cryptocurrencies

Cryptocurrencies, en zeker Bitcoin, zijn de laatste tijd nogal in het nieuws geweest. In een tijdperk waarin het lijkt alsof zo'n beetje alles en iedereen 'digitaal gaat', zou je zelfs kunnen denken dat het nu de tijd is om er wat meer over te weten te komen. Wel, laat ons uw gids zijn...

Cryptocurrencies

Het huidige opkomende tijdperk van cryptocurrencies werd effectief ingeluid door de officiële lancering van Bitcoin in januari 2009.

Deze munteenheden zijn in wezen wat ze lijken - vormen van digitaal geld waarmee je fysiek geld of zelfs een fysieke portemonnee kunt afschaffen - maar de precieze manier waarop ze werken is natuurlijk een beetje ingewikkelder dan dat.

Dus, hoe werken cryptocurrencies?

Gordels vast, want we gaan een beetje technisch worden:

  • Cryptocurrencies maken, zoals het eerste deel van hun naam al aangeeft, gebruik van een proces dat cryptografie wordt genoemd, waarbij digitale activa die tussen een verzender en een ontvanger worden overgedragen, ter beveiliging worden versleuteld.
  • Cryptografie bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog, toen zij van vitaal belang bleek om de communicatie veilig te houden, en er zijn drie redenen waarom zij zo'n cruciale rol speelt in deze nog relatief jonge vorm van digitaal geld.
  • Ten eerste helpt het om ervoor te zorgen dat niemand met transacties knoeit.
  • Ten tweede beschermt het de identiteit van de bij een transactie betrokken partijen.
  • Ten derde kunnen nieuwe munten worden gecreëerd via het mijnproces.

Wat is Bitcoin dan?

Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werd geïntroduceerd, en is nog steeds de populairste - maar het is lang niet de enige die beschikbaar is.

De andere cryptocurrencies die de afgelopen jaren zijn opgekomen - vaak "altcoins" genoemd, wat in feite "alternatieve munten" betekent - variëren van Ether, Dash en Litecoin tot Ripple, Tether, en Dogecoin.

Ze hebben natuurlijk hun verschillende sterke en zwakke punten, en met meer dan 800 verschillende cryptocurrencies beschikbaar op de markt vanaf eind 2017, is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar welke voor u het meest geschikt kunnen zijn.

Maar waarom hebben we eigenlijk "gedecentraliseerde" valuta nodig?

Je hoeft niet veel tijd te besteden aan het lezen over cryptocurrencies om te leren dat ze 'gedecentraliseerd' zijn. Je vraagt je misschien af wat dat betekent, waarom dat zo is en wat centralisatie toch zo'n groot probleem maakt.

Omdat cryptocurrencies 'gedecentraliseerd' zijn, betekent dit in feite dat ze werken zonder een enkele bank of beheerder. De enige plaats waar ze echt bestaan is de blockchain, die we hieronder in meer detail uitleggen.

Als u nadenkt over de wereld van vandaag en alle informatie (gegevens) die er over u is - wie u bent, wat u doet en wat u leuk vindt - dan zult u zich snel realiseren dat er een klein aantal grote openbare, particuliere en overheidsorganisaties zijn die dit allemaal in hun bezit hebben.

Al die waardevolle informatie moet in ieder geval ergens worden opgeslagen - namelijk op servers op een centrale locatie. We hebben het hier over al die gegevens over zaken als elke transactie waarbij u ooit betrokken bent geweest, uw banksaldo, leningen, e-mails, Facebook-berichten en "vind-ik-leuks", enzovoort.

Stelt u zich nu eens voor dat een kwaadwillende hacker - ook wel cracker genoemd - de servers van uw bank hackt en uw rekeningsaldo tot nul reduceert. Het is een nachtmerrie-achtig scenario, aangezien u niet zou kunnen bewijzen dat u niet gewoon al uw geld hebt opgenomen, en uw bank niet zou kunnen verifiëren dat u echt gehackt bent.

Je kunt waarschijnlijk wel begrijpen waarom sommige bezorgde mensen zich aangetrokken begonnen te voelen tot het idee van gedecentraliseerde munteenheden.

Introducing A Little Something Called: Blockchain

Het concept van een digitale database die bekend staat als een "blockchain" is iets dat u absoluut moet begrijpen als u cryptocurrencies en Bitcoin echt wilt begrijpen.

Het gebruik van een cryptocurrency geeft je ook toegang tot een kopie van ieders transactiegeschiedenis. Ja, dat is de hele geschiedenis van alle transacties die ooit door gebruikers van die cryptocurrency zijn gedaan.

Dit is wat de "blockchain" is, en het betekent dat als bijvoorbeeld een kraker de waarde van de portemonnee van een bepaalde gebruiker zou verlagen van 1.000 BTC (Bitcoins) naar 1 BTC, de gebruiker in staat zou zijn bezwaar te maken tegen deze transactie.

In het geval van een dergelijk meningsverschil, moet een consensus worden bereikt door ten minste 51% van de gebruikers van die cryptocurrency, waarbij deze 51% vervolgens beslist over het juiste bedrag.

Een dergelijke automatische consensus is precies waarom een gedecentraliseerd systeem zo veel mensen aanspreekt. Met geen enkele server voor crackers om aan te vallen, en elke gebruiker heeft een kopie van de blockchain, zou zo'n kwaadwillend individu 51% van alle gebruikers moeten overtuigen om de betwiste transactie overeind te houden.

Hoe zit het met mining?

Je herinnert je misschien dat we het eerder hadden over het 'mining' proces, en we hebben het hier niet over pikhouwelen. Waar we het over hebben is de essentiële taak van het onderhouden van de blockchain, het verifiëren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain.

De "miners" doen dit door gebruik te maken van gespecialiseerde mijnbouwsoftware op zeer krachtige computers, waarbij ze ongeverifieerde blokken en de transacties daarop onderzoeken terwijl ze proberen een wiskundig ingewikkelde cryptografische puzzel op te lossen waarbij alles in het blok betrokken is.

Miners worden beloond voor dit cruciale werk door betaald te worden in de cryptocurrency die ze net hebben gemined. Bij sommige cryptocurrencies betekent dit dat ze een deel van de transactiekosten ontvangen voor het blok dat ze net hebben gemijnd. Maar andere cryptocurrencies - zoals Bitcoin - genereren nieuwe munten die vervolgens aan de mijnwerker worden gegeven.

Dus, hoe kun je betrokken raken bij cryptocurrencies?

Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen met cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ether. Natuurlijk zou je ze kunnen gebruiken om producten of diensten te kopen alsof het gewone valuta zijn, en het is waar dat steeds meer handelaren tegenwoordig cryptocurrencies beginnen te accepteren.

Je kunt ze echter ook gebruiken om geld over te maken en fooien te geven - bijvoorbeeld als je een vriend geld schuldig bent of iemand wilt belonen voor een vermakelijke of nuttige post op sociale media. Je kunt je ook laten betalen in cryptocurrency als aanbieder van digitale goederen en diensten, of het behandelen als een investering - hoewel dat laatste niet lichtvaardig moet worden gedaan, gezien de beruchte volatiliteit van de markt.

Om dat allemaal te doen, moet je echter eerst een cryptocurrency kiezen - idealiter een die het beste past bij je specifieke behoeften en intenties - voordat je een digitale portemonnee krijgt. Deze laatste dient als toegangspoort tot de blockchain van je cryptocurrency en stelt je in staat om dingen te doen als het verzenden en ontvangen van cryptomunten en het controleren van je saldo.

Dan wordt het tijd om munten aan je portemonnee toe te voegen. Dat betekent dat je ze moet kopen van een exchange, zodat je fiatvaluta zoals GBP kunt omzetten in je favoriete cryptocurrency. Natuurlijk zijn niet alle exchanges hetzelfde, dus we raden je aan recensies te lezen en ervoor te zorgen dat de door jou gekozen exchange een goede reputatie heeft op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid.

Uw munten zullen dan beschikbaar zijn voor overdracht naar uw software-portemonnee, en u zult in staat zijn om verder te gaan met het gebruik van uw cryptocurrency op welke manier u het ook wenst te gebruiken!

Eindelijk... Een paar woorden van voorzichtigheid

Hoe opwindend cryptocurrencies en Bitcoin ook kunnen zijn, zoals met alles in het leven, ze komen met bepaalde schaduwzijden en risico's, en u moet de tijd nemen om onderzoek te doen naar deze betrokkenheid.

Het is belangrijk te onthouden dat cryptocurrencies van nature geen traditioneel 'vangnet' hebben - er is geen bank om je geld te beschermen, en geen politie om te bellen als je geld wordt gestolen. Maar aan de andere kant geven ze je wel veel vrijheid over wat je met je geld doet, zonder dat je zelfs je identiteit hoeft prijs te geven.

Zorg er dus voor dat je 'gezond verstand'-tips volgt, zoals het dubbel controleren van het wallet-adres van een mede-cryptocurrencygebruiker voordat je cryptomunten naar hem/haar verstuurt. Zorg ervoor dat je nooit het wachtwoord van je portemonnee verliest, want als je dat wel doet, kun je het misschien niet meer terugkrijgen, wat betekent dat al je cryptomunten verloren zullen gaan.

Veel succes met uw avontuur in de fascinerende en spannende - maar ook vaak onvoorspelbare - wereld van cryptocurrencies!

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Een gids voor Bitcoin en cryptocurrencies

Cryptocurrencies, en zeker Bitcoin, zijn de laatste tijd nogal in het nieuws geweest. In een tijdperk waarin het lijkt alsof zo'n beetje alles en iedereen 'digitaal gaat', zou je zelfs kunnen denken dat het nu de tijd is om er wat meer over te weten te komen. Wel, laat ons uw gids zijn...

finance

Lees verder

Top 12 Geldbesparende Tips Voor Credit Cards

In oktober 2016 waren er volgens creditcards.com 31,5 miljoen contactloze creditcards in omloop, met een totale schuld van 66,7 miljard pond in november van datzelfde jaar. Ze kunnen je uit de nood helpen, maar het plastic kan riskant zijn tenzij je de potentiële valkuilen vermijdt. Hier zijn 12 tips om een slimme klant te zijn.

finance

Lees verder

Effectenhandel voor beginners

Dus je wilt krijgen in de aandelenhandel? U wilt de spanning en opwinding voelen van het handelen in groot geld met de hoop op nog grotere beloningen? Nou, het is geen makkie, dat kan ik u om te beginnen wel vertellen. Veel mensen hebben geprobeerd de aandelenhandel in te gaan met een bootlading aan vertrouwen, alleen om uitgekauwd en uitgespuugd te worden na een paar slechte deals en een hoop geld uitgegeven en verspild. Wall Street is geplaveid met de verloren hoop en aspiraties van duizenden would-be handelaren die dachten dat ze het allemaal konden doen. Dus voordat je verder gaat, weet dat het een van de moeilijkste dingen is waar je ooit in verzeild zult raken.

finance

Lees verder

Persoonlijke leningen gids

Als je wat extra geld nodig hebt, en je bent er zeker van dat je dat geld te zijner tijd zult kunnen terugbetalen, kan een lening een goede zaak zijn. Maar wat maakt een persoonlijke lening nu precies anders dan andere soorten leningen? Wat zijn de verschillen in de voorwaarden van een persoonlijke lening? Hoe kunt u er een krijgen? En waarom zou u dat niet kunnen?

finance

Lees verder

Hoe vind je goedkopere autoverzekering

Ja, ik gooi die beroemde, veelgebruikte zin uit de verzekeringsreclames. We hebben het allemaal al zo vaak gehoord dat we er ziek van worden. Ik bedoel, wie wil er nou geen geld besparen op de autoverzekering? Wanneer was de laatste keer dat u of iemand die je kent liep rond en zei: "He man, ik ben moe van mensen proberen om me geld te besparen op autoverzekering, ik wil meer betalen!" Uiteraard, buiten verschillende veilige instellingen, dit gebeurt gewoon niet.

finance

Lees verder

Aanbevolen artikelen

Top 12 Geldbesparende Tips Voor Credit Cards

In oktober 2016 waren er volgens creditcards.com 31,5 miljoen contactloze creditcards in omloop, met een totale schuld van 66,7 miljard pond in november van datzelfde jaar. Ze kunnen je uit de nood helpen, maar het plastic kan riskant zijn tenzij je de potentiële valkuilen vermijdt. Hier zijn 12 tips om een slimme klant te zijn.

finance

Lees verder

Persoonlijke leningen gids

Als je wat extra geld nodig hebt, en je bent er zeker van dat je dat geld te zijner tijd zult kunnen terugbetalen, kan een lening een goede zaak zijn. Maar wat maakt een persoonlijke lening nu precies anders dan andere soorten leningen? Wat zijn de verschillen in de voorwaarden van een persoonlijke lening? Hoe kunt u er een krijgen? En waarom zou u dat niet kunnen?

finance

Lees verder

Een gids voor Bitcoin en cryptocurrencies

Cryptocurrencies, en zeker Bitcoin, zijn de laatste tijd nogal in het nieuws geweest. In een tijdperk waarin het lijkt alsof zo'n beetje alles en iedereen 'digitaal gaat', zou je zelfs kunnen denken dat het nu de tijd is om er wat meer over te weten te komen. Wel, laat ons uw gids zijn...

finance

Lees verder

Effectenhandel voor beginners

Dus je wilt krijgen in de aandelenhandel? U wilt de spanning en opwinding voelen van het handelen in groot geld met de hoop op nog grotere beloningen? Nou, het is geen makkie, dat kan ik u om te beginnen wel vertellen. Veel mensen hebben geprobeerd de aandelenhandel in te gaan met een bootlading aan vertrouwen, alleen om uitgekauwd en uitgespuugd te worden na een paar slechte deals en een hoop geld uitgegeven en verspild. Wall Street is geplaveid met de verloren hoop en aspiraties van duizenden would-be handelaren die dachten dat ze het allemaal konden doen. Dus voordat je verder gaat, weet dat het een van de moeilijkste dingen is waar je ooit in verzeild zult raken.

finance

Lees verder